Chuť a vôňa: ovocná aróma, rýchly nástup pálivosti s pomaly doznievajúcou chuťou papriky Pod označením chilli sa skrýva celá škála paprík a papričiek rôznych druhov, odrôd a kultivarov. Napriek tomu, že vo svete sa používajú aj druhy nepálivé, u nás sa zažilo označenie chilli pre pálivé až extrémne ostré papričky. Pre bohatú arómu a vysoký obsah capsicinu je dôležité teplé počasie a dostatok slnka. Z toho dôvodu je chilli najviac obľúbené v teplých oblastiach, ako je Mexiko, Thajsko, India, Španielsko alebo Taliansko. Pôvodní obyvatelia strednej Ameriky používali chilli na ochutenie čokolády, ktorú pripravovali ako nápoj z drvených kakaových bôbov, vody alebo mlieka a rôzneho korenia (nové korenie, vanilka, chilli). Táto exotická príchuť sa používa dodnes a čokoládu s čili si môžeme bežne kúpiť. Použitie: Použitie chilli je takmer neobmedzené. Mexická kuchyňa používa desiatky druhov chilli, ktoré sa pridávajú do mäsových zmesí z bravčového, kuracieho i rybieho mäsa. Do zeleninových a strukovinových pokrmov, kam patrí aj slávna zmes „Chilli“, ktorá sa skladá z fazule, paradajok, paprík a hovädzieho mäsa. Thajská kuchyňa s obľubou používa čerstvé zelené čili papričky na prípravu zelených karí pascu, ktoré sa používajú najčastejšie na prípravu rýb, morských plodov alebo kuracieho mäsa. Do týchto pást sa často pridáva aj kokosové mlieko alebo arašidová pasta. Zloženie: Chili papričky, rímska mletá rasca, oregano, cesnak, protispekavá látka E551 Obsah balenia: 120 g Krajina pôvodu: USA